0800 23 23 22

Zaštitite se od Facebook phishing prevare

U poslednje vreme identifikovan je porast lažnih Facebook stranica širom sveta koje imaju za cilj dobijanje pristupa bankovnim računima klijenata.  U pitanju je tip prevare tzv. Facebook phishing kroz kampanju za korisničku podršku

Sa lažne Facebook stranice, kreirane da izgleda kao zvanične stranice banke, u privatnoj poruci,  obraća se lažni predstavnik korisničkog servisa koji odgovara na upite i pruža naizgled adekvatnu pomoć, a zatim u jednom trenutku traži da mu se dostavi adresa e-pošte i broj telefona korisnika.

Nakon što primi informacije o korisniku, lažni predstavnik traži od korisnika da preuzme i instalira program (najčešće aplikaciju Anydesk Remote Control), za koju tvrdi da će mu pomoći u rešavanju potencijalnih problema. Kada korisnik preuzme softver, akter dobija pristup korisnikovom mobilnom telefonu/računaru, što mu onda omogućava pregled osetljivih informacija uključujući lozinke, kreditne kartice itd. Takve informacije se mogu koristiti za vršenje ilegalnih transakcija sa računa oštećenog lica.

Da biste prepoznali pokušaj prevare obratite pažnju prilikom aktivnosti na Facebook-u. Banka koristi isključivo zvanični profili OTP banka Srbija koji ima plavu oznaku za verifikovanu stranicu pored naziva. Posebno je važno da znate da zaposleni banke nikada neće zahtevati od klijenta da instalira dodatni program niti da dostavi i/ili ažurira podatke putem e-mail poruka sa nepoznatim linkovima kao ni putem društvenih mreža.

Vaša OTP banka

 

Dodatno se informišite o načinima koji vam mogu pomoći da sačuvate svoje informacije od zloupotrebe na internetu

Fišing
Krađa identiteta
Lažna prodaja robe
Presretanje elektronske pošte
Prevencija prevara
Skimovanje
Zloupotreba platne kartice
Informacije o internet sigurnosti

Mapa ekspozitura

Pronađite ekspozituru

Online ekspozitura

Tim stručnih online bankara radi za vas svakog radnog dana od 08:00 do 18:00 časova i subotom od 09:00 do 13:00

Saznaj više
Vrati se gore