0800 23 23 22
Datum : 15.12.2023

EBRD i EU finansiraju srpska preduzeća preko OTP banke Srbija

  • EBRD svom dugogodišnjem klijentu, OTP banci Srbija, daje zajam u iznosu od 60 miliona
  • Finansiranje je namenjeno podršci investicijama za mala i srednja preduzeća
  • Deo zajma za program Go Green koji je namenjen MSP, podržan je preko podsticajnih grantova EU

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbeđuje 60 miliona evra za finansiranje OTP banci u Srbiji. Kao deo tog finansijskog paketa, 10 miliona evra zajma namenjeno je Go Green programu za MSP (mala i srednja preduzeća), koji podržava Evropska unija (EU).

Navedeni finansijski paket će omogućiti OTP banci Srbija da nastavi da podržava ulaganja malih i srednjih preduzeća u unapređenje tehnologije i opreme, povećanje konkurentnosti, kao i pružanje podrške izvoznim potencijalima. Povrh toga, ovaj zajam podržava i zelenu ekonomiju Srbije, imajući u vidu da će 50 odsto kredita za MSP i 70 odsto dela namenjenog programu Go Green za MSP biti u skladu sa  EBRD inicijativom ka Tranziciji zelene ekonomije (GET).

Po uspešnom okončanju svojih investicionih projekata, mala i srednja preduzeća koja se finansiraju kroz program Go Green za MSP, imaće pravo na povraćaj novca u iznosu od 10 odsto iznosa zajma ili 15 odsto za investicije u obnovlјive izvore energije i pojedine projekte u poljoprivredi. EU će obezbediti podsticaje kako bi pomogla da se premosti jaz između visokih početnih troškova i budućeg povraćaja investicija.

MSP predstavljaju okosnicu srpske privrede i obezbeđuju dve trećine radnih mesta u zemlјi. Unapređenje njihovog pristupa finansijama od vitalnog je značaja za održiv i inkluzivan ekonomski rast Srbije, ali i njenu integraciju u regionalna i globalna tržišta.

OTP banka Srbija je dugogodišnji partner EBRD-a sa jakim referencama u pogledu podrške domaćim MSP, sa fokusom na zelenu tranziciju i održivost. Ona je i najveći kreditor za fizička i pravna lica i druga po veličini banka u zemlјi. Sa 155 filijala širom regiona, dobro je pozicionirana i u stanju je da obezbedi finansiranje preduzeća i van najvećih gradova.

EBRD je do danas u Srbiju uložila više od 8,7 milijardi evra kroz 340 projekata, od kojih je gotovo 70 odsto predstavljalo podršku privatnom sektoru.

Mapa ekspozitura

Pronađite ekspozituru

Online ekspozitura

Tim stručnih online bankara radi za vas svakog radnog dana od 08:00 do 18:00 časova i subotom od 09:00 do 13:00

Saznaj više
Vrati se gore