0800 23 23 22
Datum : 14.06.2023

Zaključena transakcija: Akvizicijom uzbekistanske Ipoteka banke, OTP banka ušla u centralnoazijski region

OTP banka je, kao prva inostrana banka koja učestvuje u privatizaciji bankarskog sektora Uzbekistana, postala većinski vlasnik Ipoteka banke, petog po veličini pružaoca finansijskih usluga u toj zemlji. Danas je okončan prvi korak u postupku akvizicije. OTP banka je kupila 75% akcija u vlasništvu Ministarstva ekonomije i finansija Republike Uzbekistan, s tim da će ostalih 25% biti preuzeto u naredne tri godine. Ulazak na tržište Uzbekistana otvara novo poglavlje u istoriji OTP Grupe jer je Uzbekistan prva država Centralne Azije na koju Grupa proširuje svoje poslovanje. Ipoteka banka ima tržišni udeo od 7.6% i oko 1.5 milion klijenata fizičkih lica. Klijenti Ipoteka Banke ne moraju ništa da preduzimaju povodom ovog prenosa vlasništva.

Budimpešta, 13. juni, 2023 – OTP banka je od kraja 2020. godine sa vladom Uzbekistana pregovarala o mogućnostima učešća u privatizaciji bankarskog sektora te zemlje.  Decembra 2022. godine, strane su u Taškentu potpisale kupoprodajni ugovor o uslovima preuzimanja 100% akcija  (oko 98% ukupnog vlasništva) petog najvećeg pružaoca finansijskih usluga u zemlji – Ipoteka banke, u vlasništvu Ministarstva ekonomije i finansije Republike Uzbekistana. Nakon što je danas uspešno okončana prva finansijska transakcija, OTP banka je kupovinom 73.71% akcija postala većinski vlasnik Ipoteka Banke i indirektno postala vlasnik i njenih subsidijara Ipoteka Leasing koji se bavi finansijskim lizingom i Imkom-Sugurta koji nudi usluge osiguranja. Međunarodna finansijska korporacija (IFC) je prihvatila da, u saradnji sa OTP bankom, nastavi da pruža finansijsku podršku Ipoteka Banci u njenoj transformaciji.

„Činjenica da smo prvi inostrani učesnik u privatizaciji na bankarskom tržištu Uzbekistana predstavlja ogromnu odgovornost i veliku priliku za OTP Grupu. Odlučne političke i ekonomske reforme u zemlji primer su posvećenost tržišnoj ekonomiji koja postaje sve otvorenija i sve konkurentnija.  Dostignuća na polju digitalizacije i stalna ulaganja u infrastrukturu predstavljaju odličnu osnovu za razvoj uzbečke privrede u kojoj će Ipoteka Banka, kao jedan od glavnih igrača, ostvariti dinamički i održiv rast u godinama i decenijama koje dolaze. Uzbekistan je prva zemlja centralne Azije u kojoj ćemo biti prisutni i stoga se dominantno oslanjamo na uspešnu strategiju koja je banku dovela do vodeće pozicije na tržištu hipotekarnih kredita i obezbedila joj visok kvalitet usluga klijentima“, naveo je Sándor Csányi, predsednik i CEO OTP banke„Duboko smo uvereni da će spajanje lokalnog iskustva Ipoteka Banke sa znanjem OTP Grupe stečenim tokom 23 akvizicije u 11 zemalja dalje jačati izvanrednu poziciju banke.  Naš cilj je da klijentima ponudimo punu lepezu finansijskih usluga, kako u segmentu stanovništva tako i u segmentu privrede, kroz razgranatu mrežu ekspozitura i digitalne usluge visokog kvaliteta“, dodao je on.

„Ulazak na lokalno tržište tako velike banke kao što je OTP doprineće jačanju konkurencije, poboljšanju standarda korporativnog upravljanja, kao i kvaliteta bankarskih usluga“, naveo je Sherzod Kudbiyev, Ministar ekonomije i finansija Republike Uzbekistan.

Radujemo se prilikama koje će OTP Grupa doneti klijentima, zaposlenima i ostalim akterima banke.  Od 2019. godine, Ipoteka Banka prolazi kroz stalnu transformaciju kojom je obezbedila stabilan rast i jaku poziciju na tržištu. Ova akvizicija bi svakako trebalo da postane još jedna značajna prekretnica u našoj istoriji i nema sumnje da ćemo kao članica OTP Bank Grupe moći da dostignemo još više standarde kvaliteta usluge klijentima i da ćemo težiti vodećoj poziciji u bankarskom sektoru, kroz pristup novim digitalnim tehnologijama, proizvodima i upravljačkom znanju“, rekao je Elyor Inomjonov, predsednik Izvršnog odbora Ipoteka banke.

Nakon zaključenja ove transakcije, predstoji period sprovođenja uspešnog usklađivanje koje počinje danas. OTP Grupa i Ipoteka banka pažljivo će proučiti različite aspekte poslovanja, mreža, sistema, proizvoda i inovacije, kako bi klijentima, zaposlenima, partnerima i zajednicama ponudili nove prilike. Klijenti Ipoteka banke ne moraju ništa da preduzimaju u vezi sa prenosom vlasništva, a o promenama u vezi sa procesom usklađivanja biće blagovremeno obavešteni.

O Ipoteka Banci

Ipoteka Banka ima tržišno učešće od 7.6% u aktivi, i po tom osnovu je peta po veličini banka u Uzbekistanu. Osim značajnog broja korporativnih klijenata, broj njenih klijenata-fizičkih lica dostigao je 1.5 miliona i banka posluje kroz 39 ekspozitura i regionalnih centara, kao i kroz 200 uslužnih mesta za klijente. Aktiva banke je rasla u protekle tri godine po godišnjoj stopi od 20% u proseku u kreditnom portfoliju i 24% u portfoliju depozita, dok profit banke nakon oporezivanja takođe kontinuirano raste poslednjih godina.

O OTP Grupi

OTP Grupa spada u bankarske grupe sa najbržim rastom u centralnoj i istočnoj Evropi, uz odličnu profitabilnost i stabilnu kapitalnu i poziciju likvidnosti. Sa više od 41.000 zaposlenih u 12 zemalja CIE i regiona Centralne Azije, Grupa pruža univerzalne finansijske usluge za više od 17.5 miliona klijenata. Kao najaktivniji konsolidator u bankarskom sektoru regiona Centralne i Istočne Evrope, Grupa je uspešno kupila i integrisala 23 banke od početka 2000-ih godina. Banka je trenutno lider na tržištima Mađarske, Bugarske, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Sa sedištem u Mađarskoj, OTP Grupa ima diversifikovanu i transparentnu vlasničku strukturu. Grupa je od 1995. godine listirana na Budimpeštanskoj berzi .

Mapa ekspozitura

Pronađite ekspozituru

Online ekspozitura

Tim stručnih online bankara radi za vas svakog radnog dana od 08:00 do 18:00 časova i subotom od 09:00 do 13:00

Saznaj više
Vrati se gore